Dvaadvacetiletý Džalilov je označován za sebevražedného atentátníka, který 3. dubna odpálil nálož v jednom z vagonů v petrohradském metru. Při výbuchu zemřelo 16 lidí včetně útočníka. Muž se narodil v Kyrgyzstánu, ruské občanství získal, když mu bylo 16 let.

Abror Azimov, předpokládaný organizátor útoku, podle policie pomáhal s přípravou sebevražedného atentátníka. Jeho starší bratr Akram pro Džalilova údajně získal peníze od nejmenované teroristické organizace se základnou v Turecku. Pro její členy navíc padělal dokumenty, které jim umožnily volný pohyb na území Ruska. Bratři jsou stejně jako Džalilov etničtí Kyrgyzové, ruské občanství obdrželi v roce 2013.

Ruská Státní duma dnes obdržela návrh zákona, který umožní odebrání ruského občanství osobám odsouzeným za teroristickou činnost. Týkal by se lidí, kteří ruskou státní příslušnost obdrželi jako druhou na základě žádosti.

Návrhem se bude duma zabývat v polovině května. Podle zákona lidem s uděleným občanstvím, které soud odsoudil za teroristickou nebo extremistickou činnost, může být státní příslušnost k Ruské federaci odebrána. Poslanci tak chtějí snížit míru teroristických hrozeb v zemi.

Ruské zákony v dosavadním znění odebrání státního občanství paušálně zakazovaly.