"S velkou bolestí v srdci sděluji, že byl zastřelen Melvin Guaitan, dělník ze čtvrti města Sucre," napsal na svém twitterovém účtu starosta Sucre, které je součastí metropolitní oblasti Caracas. Místní obyvatelé na sociálních sítích informují, že v oblasti slyšeli výstřely a viděli, jak policie obrněnými vozy a slzotvorným plynem rozhání demonstranty.

Čtvrteční protesty se protáhly až do dnešního rána, zejména na západním předměstí hlavního města. V obvodu Valle bylo z místní porodnice evakuováno 54 dětí. "Ozbrojené skupiny najaté opozicí napadly porodnici s 54 dětmi," napsala na twitteru venezuelská ministryně zahraničí Delcy Rodríguezová. Opozice tuto verzi odmítla. "Všichni ví, že porodnici museli evakuovat kvůli slznému plynu, který tam šíří diktátorský režim," reagoval místopředseda parlamentu Freddy Guevara.

Také dnes se mají v Caracasu i v dalších městech konat protivládní protesty. Na sobotu opozice chystá "pochody ticha" k sídlům biskupské konference ve všech státech země za nejméně desítku obětí, které od začátku měsíce při demonstracích přišly o život. V pondělí chtějí Venezuelané blokovat hlavní silniční tahy v zemi.

Nejnovější demonstrace se konají od začátku dubna téměř každý den, tuto středu ale vyvrcholily odhadovanou účastí několika milionů lidí. Spouštěčem protestů bylo rozhodnutí nejvyššího soudu převzít pravomoce parlamentu, v němž má většinu opozice. Soud posléze verdikt pod tlakem veřejnosti zrušil, protesty ale pokračují, neboť podobné kroky blokující práci poslanců činí nejvyšší soud už více než rok.

Hlavními požadavky opozice jsou předčasné prezidentské volby, propuštění politických vězňů, humanitární koridor pro dodávky potravin a léků a plné uznání pravomocí parlamentu. Kromě toho opozice kritizuje skutečnost, že se minulý rok v prosinci měly konat volby guvernérů a dosud není znám jejich nový termín.

Prezidentské volby by se podle řádného termínu měly konat v poslední třetině roku 2018. Opozice se ale už přes rok snaží o uspořádání referenda o odvolání prezidenta Nicoláse Madura, jehož vládu viní z hluboké ekonomické a politické krize. Prezidentovi nakloněný nejvyšší soud a národní volební komise ale úsilí opozice všemožně blokují.