Návštěva skupiny 95 poslanců a ministryně vnitra Sanae Takaičiové se uskutečnila u příležitosti svátku jara. Japonský premiér Šinzó Abe stejně jako v posledních letech do svatyně osobně nešel, opět tam ale poslal obětní dar.

Abe ve funkci předsedy vlády zavítal do Jasukuni pouze jednou, a to v prosinci 2013. Tehdejší návštěva vyvolala ostrou kritiku, a to dokonce i ze strany Washingtonu, který je hlavním spojencem Japonska.

"Ti, kdo navštívili svatyni Jasukuni, uctívají válečné zločince, kteří nesou přímou odpovědnost za zločiny spáchané během druhé světové války," prohlásil v reakci na dnešní návštěvu japonských politiků mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lu Kchang. Současně vyzval Japonsko, aby "přetrhalo pouta se svou militaristickou minulostí".

Jihokorejská diplomacie v písemném prohlášení vyjádřila "hlubokou lítost nad tím, že polici japonského parlamentu a vlády znovu poslali obětní dary a vzdali hold svatyni Jasukuni, která oslavuje japonskou koloniální minulost a válečnou agresi".

Japonsko okupovalo Korejský poloostrov od roku 1910 do roku 1945 a části Číny v letech 1931 až 1945. Číňané nemohou Japoncům odpustit válečná zvěrstva, Korejci zase sexuální zotročování krajanek, zavlečených do armádních nevěstinců. Za vyhrocováním vztahů však nebývá jen historie, ale také územní a další spory z posledních let.