Se Sorosem mají naplánované schůzky také místopředsedové komise Frans Timmermans či Jyrki Katainen nebo eurokomisařka pro spravedlnost Věra Jourová.

Evropská komise dala minulý týden najevo své znepokojení nad kroky maďarské vlády, zejména nad sporným zákonem o vysokých školách. Kroky Budapešti podle ní vyvolávají pochybnosti, zda jsou v souladu s právem a společnými hodnotami Evropské unie.

Novela zákona o vysokých školách, vůči které se v Budapešti i jinde v EU zdvihl odpor, je podle komentářů cíleně namířená proti Středoevropské univerzitě (CEU). Tu v roce 1991 založil právě George Soros, nyní ostrý kritik vlády stávajícího premiéra Viktora Orbána.

Rektor CEU Michael Ignatieff bude v Bruselu v pondělí a v úterý. Setkat se má se zástupci Evropské komise i europarlamentu, vystoupí také na konferenci pořádané bruselskou univerzitou.

Jednotlivé případy možného porušení unijních norem chce komise posoudit do konce dubna a setkání se Sorosem je součástí této aktivity. "Je to část politického dialogu, který jsme oznámili v souvislosti s vývojem v Maďarsku. Slíbili jsme, že se k této věci budeme vracet," vysvětlila totiž mluvčí.

Příští týden ve středu se také eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos sejde s maďarskými ministry vnitra a spravedlnosti Sándorem Pintérem a Lászlem Tröcsányiem. Maďarsko trvale odmítá v EU dohodnuté plány na přerozdělení některých migrantů z Itálie a Řecka do dalších zemí EU podle kvót. A po kritice z minulého týdne prohlásil mluvčí maďarské vlády, že postup komise souvisí právě s její snahou přinutit Budapešť k přijímání těchto žadatelů o azyl.