"Zkoumáme také, jak mrazy probíhaly, prozatím můžeme říci, že byly nerovnoměrné. Například na Znojemsku mráz nebyl, na Bzenecku a Velkopavlovicku ano. Bohužel některá protimrazová opatření nebyla účinná," uvedl šéf Svazu vinařů Tibor Nyitray s tím, že některé škody se projeví až časem, třeba zčernáním listů nebo odpadnutím oček.

Poškození vinice odhaduje už nyní vinař Jan Stávek. "Ráno jsem se byl podívat na vinici, která v minulém roce dopadla nejhůře a nyní odhaduji poškození vinic až na 30 procent. Už se objevovaly nahnědlé lístečky, které byly spálené mrazem," uvedl Stávek. V noci podle něj byly minus tři stupně Celsia.

Poškození vinic zaznamenali také ve Vinařství Valihrach na Břeclavsku. "Je to už nyní patrné, jak velké budou ale škody, ukážou až další dny. Myslím si ale, že to nebude tak dramatické jako v minulém roce," řekl ČTK František Valihrach.

Vinařství LAHOFER, a.s. má na svých vinicích meteostanice. Jedna ukázala kolem půlnoci minus tři stupně Celsia. "Objíždíme teď vinice a zjišťujeme situaci. Zatím je brzo, říci, jaký je dopad mrazů, zjistíme to během týdne až deseti dní," uvedl šéf vinohradů skupiny Michal Eller.

Loni zasáhly mrazy vinice v regionu také koncem dubna a výrazně poškodily jihomoravským vinařům úrodu. Vinaři tehdy škody vyčíslili na víc než miliardu korun.