"Důrazně odsuzuji tyto kruté a zavrženíhodné násilné teroristické činy, jejichž cílem je šířit strach a přinášet zkázu věřícím pokojně oslavujícím náboženské svátky, a zároveň demonstrovat sílu hanebných teroristických organizací," napsal Sobotka. Egyptského premiéra ujistil, že Česko je v myšlenkách s egyptským lidem a se všemi, kteří ztratili své blízké.

Na dnešní události v Egyptě reagovali i další čeští politici. Soustrast s oběťmi útoku vyjádřil ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). "Ježíšovo poselství se už tolikrát snažili utopit v krvi. Naposledy dnes v Egyptě," napsal na twitteru. Nenávist podle Hermana ale nesmí mít poslední slovo.

Předseda ODS Petr Fiala upozornil, že se útoky netýkají pouze Egypta. "Islámský stát vede válku s křesťanstvím kdekoli a v jakékoli podobě," napsal Fiala na twitter.

Teroristické útoky dnes odsoudilo také české ministerstvo zahraničí. Na twitteru vyjádřilo upřímnou soustrast rodinám obětí a popřálo brzké uzdravení zraněným.

Útoky na dva křesťanské kostely v Egyptě přišly o Květné neděli, jíž pro křesťany začíná pašijový týden. Exploze v kostele ve městě Tanta zabila podle dosud průběžně upřesňovaných údajů ministerstva zdravotnictví 27 lidí a 78 zranila. Atentátník, který se odpálil před kostelem v Alexandrii, má na kontě 17 mrtvých a 41 zraněných.

Prezident Abdal Fattáh Sísí oznámil, že v zemi zavede po příslušných právních krocích na tři měsíce výjimečný stav.