"Jelikož trvá situace pohrdání soudem a neplatnosti výkonů Národního shromáždění, tento soudní dvůr zajistí, že parlamentní kompetence budou vykonávány přímo prostřednictvím tohoto soudu, aby byl zaručen právní stát," stojí v soudním rozhodnutí.

"Výroky Nejvyššího soudu... jsou posledními ranami, kterými režim rozvrací ústavní pořádek v zemi a likviduje demokracii," uvedl podle agentury Reuters šéf OAS Luis Almagro. Zároveň řekl, že žádá o pozastavení členství Venezuely v OAS.

Madurovy odpůrci obviňují vedení země z pokusu o nastolení diktatury. Několik opozičních předáků vyzvalo k dalším pouličním demonstracím. Podle agentury AP ale není zatím zcela jasné, jaké praktické dopady bude rozhodnutí soudu mít.

Nejvyšší soud už přes rok blokuje práci parlamentu, v němž má od loňského ledna většinu koalice stran opozičních prezidentovi. Soud od té doby zrušil řadu zákonů přijatých poslanci.

Loni v září nejvyšší soud vynesl verdikt, že parlament je ve stavu odporujícím ústavě a že "pohrdá soudem". Zdůvodnil to mimo jiné tím, že v parlamentu od loňského ledna zasedali i tři opoziční poslanci, jejichž mandáty soud už v prosinci 2015 po jejich zvolení bez vysvětlení pozastavil.

Středeční výrok nejvyššího soudu přišel den poté, co poslanci vyzvali orgány veřejné správy, aby okamžitě uspořádaly volby guvernérů. Ty se měly konat už loni v prosinci a stále není jasné jejich datum.

Výrok soudu může být podle španělského listu El País i reakcí na to, že poslanci minulý týden schválili reaktivaci aplikace demokratické charty OAS. Ta umožňuje pozastavit členství Venezuely v této organizaci. OAS tento týden o situaci ve Venezuele jednala, ale o pozastavení jejího členství v organizaci nerozhodla.

Opozice se už rok marně snaží o uspořádání referenda o Madurově odvolání, čemuž ale vláda s pomocí nejvyššího soudu brání. Opozici se loni podařilo shromáždit více podpisů ke svolání referenda, než bylo v první fázi potřeba. Poté ale proces zastavila volební komise kvůli vyšetřování údajných podvodů při sbírání podpisů.

Koncem loňského října zahájila vláda a opozice za zprostředkování Vatikánu rozhovory o krizi v zemi, které ale postupně uvízly na mrtvém bodě. Obě strany se vzájemně obviňují, že neplní dohody. Opozice tvrdí, že vláda využila dialogu jen k tomu, aby zabrzdila konání referenda o odvolání hlavy státu.