Organizátoři petice shromáždili podpisy více než 136.000 lidí, z toho bylo přes 98.000 platných. Šlo o největší podpisovou akci v historii Bratislavy, která má přes 400.000 obyvatel. Právě na základě petice magistrát připravil předlohu nařízení o vytlačení heren včetně kasin z města. V únoru při prvním hlasování zastupitelstvo nařízení ovšem neschválilo, k prosazení návrhu tehdy chyběl jeden hlas. Tentokrát návrh získal potřebnou podporu městských poslanců.

"Hazard v Bratislavě se stává minulostí," řekl po dnešním hlasování primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal, který prosazoval plošný zákaz heren a který je předsedou petičního výboru.

Na začátku května, kdy nařízení města vstoupí v platnost, současných asi 300 heren v Bratislavě automaticky nezanikne. Stávající podniky budou moci fungovat až do skončení platnosti existujících licencí, které úřady vydávají nanejvýš na pět let.

Bratislava loni vybrala na poplatcích z provozu hazardních her 3,15 milionu eur (85 milionů korun), což odpovídá zhruba procentu ročního rozpočtu města.

Část zastupitelů prosazovala pouze omezení možnosti provozu heren v některých budovách, nikoliv úplný zákaz hazardu. Tato skupina poslanců před hlasováním z jednacího sálu odešla. Asociace zastupující provozovatele heren již dříve prosazovala, aby se zákaz nevztahoval na herny v hotelích a nákupních centrech.

Zájem o hazardní hry na Slovensku roste. Vklady do těchto her se loni zvýšily o 13,7 procenta na 3,45 miliardy eur (93,2 miliardy Kč). Dosáhly tak nejvyšší částky za poslední roky.