"Pokud stávka bude, Středočeský kraj bude po dopravcích požadovat, aby zajistili to, co mají ve svých smlouvách nasmlouváno, to znamená dopravu v rozsahu, za který jim platíme," uvedla hejtmanka. Poukázala na to, že jde o normální právní vztah, který chce kraj dodržet. "Samozřejmě jsou tam smluvní pokuty," upozornila.

Petrtýl připomněl, že krajští zastupitelé uvolnili 124 milionů korun na zvýšení platů řidičů už loni v prosinci při schvalování rozpočtu na letošní rok. Krajská rada již převod peněz dopravcům schválila.

Odboráři kritizují přístup některých krajů k vládnímu nařízení o navýšení nejnižší mzdy pro šoféry autobusů. Vláda stanovila minimální mzdu na 98,10 Kč za hodinu jízdy a na 88 korun za hodinu čekání. Byl také zaveden příplatek 6,60 Kč za hodinu za náročné pracovní prostředí. Podle odborů dostali řidiči v některých krajích přidáno méně, než očekávali.

Hejtmančin náměstek pro finance Gabriel Kovács (ANO) už dříve uvedl, že uvolněných 124 milionů korun je dostatečná částka, která by měla dopravcům ve středních Čechách umožnit zvýšit nejnižší mzdu ze 71,60 korun na 98,10 korun za hodinu a zvýšit i odměny za čekání mezi spoji.