Občané Sýrie prchají hlavně do Turecka, Libanonu, Jordánska, Iráku a Egypta. Po celý loňský rok se jejich počet v těchto zemích držel podle UNHCR na 4,8 milionu. Od začátku letošního roku jich ale začalo přibývat a úřad OSN jich nyní registruje 5,008 milionu. V táborech je jich přes 488.000.

Nejvíce uprchlíků je v Turecku, kde jich je více než dva miliony, a v Libanonu, který je v přepočtu na obyvatele, kterých je asi šest milionů, syrskou migrací zasažen zdaleka nejvíce.

Kromě lidí, kteří ze Sýrie odešli, je podle OSN mimo svůj domov na území Sýrie více než šest milionů lidí. To znamená, že více než polovina Syřanů je na útěku. Sýrie měla v roce 2014 podle dřívějších zpráv více než 17 milionů obyvatel.

V Evropě od dubna 2011 do loňského října požádalo o azyl přes 884.000 Syřanů, z toho dvě třetiny připadají na Německo a Švédsko. Další stovky tisíc Syřanů jsou podle agentury Reuters v zemích Perského zálivu, které ale nejsou členy konvence z roku 1951, takže tito Syřané nejsou registrováni jako uprchlíci.

Humanitární programy OSN požadují pro letošek na pomoc syrským uprchlíkům 4,6 miliardy dolarů (116 miliard Kč), zatím je ale k dispozici jen šest procent této sumy.

Vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi dnes řekl, že svět musí pro uprchlíky dělat víc než dosud. "K rozšíření pomoci a umístění uprchlíků vede ještě dlouhá cesta. Potřebujeme k tomu nejenom nová místa, ale je třeba rychleji plnit dané sliby," řekl Grandi.

Na loňské konferenci v Ženevě se hovořilo o tom, že do roku 2018 bude umístěno deset procent syrských uprchlíků. Mělo jít o 500.000 lidí, podle UNHCR je ale zatím k dispozici jen 250.000 míst.

"Jsou to velkorysé přísliby a významný symbol solidarity a dělení odpovědnosti ze strany mezinárodního společenství. Máme-li svůj cíl splnit, musíme úsilí v roce 2017 i po něm znásobit," řekl Grandi. Podle odhadů jeho úřadu bude letos třeba najít umístění pro zhruba 1,2 milionu uprchlíků, z nichž 40 procent jsou Syřané.