Novelou vysokoškolského zákona se cítí být ohrožena zejména Středoevropská univerzita (CEU) v Budapešti. Podnikatel a milionář Soros ji založil v roce 1991 s úmyslem podpořit přechod regionu od komunistických diktatur k demokracii. Školu, kterou navštěvují studenti z desítek zemí, absolvovala řada politiků, akademiků i čelných činitelů v oblasti kultury.

Podle listu The Guardian jsou představitelé CEU přesvědčení, že chystané úpravy právního předpisu jsou namířené přímo proti jejich instituci. Poukazují přitom na to, že tyto změny univerzitě znemožní pokračovat ve své činnosti v Budapešti.

Maďarská vláda tvrdí, že přísnější zákon je nezbytný. Úřady prý totiž při kontrole aktivit vysokoškolských vzdělávacích institucí zjistily, že 28 univerzit spojených se zahraničím působí v zemi nezákonně. The Guardian napsal, že k nim kromě CEU patří i britské školy jako Oxford Brookes University, edinburghská Napier University či CECOS London College, ale i podobné instituce z USA, Německa nebo Francie.

"Žádná univerzita nemůže stát nad maďarskými zákony," zdůraznil Orbánův kabinet v prohlášení k zamýšlené změně zákona.

Návrh úprav, který vláda předložila parlamentu v úterý, podle agentury AP obsahuje některé nové požadavky jako například povinnost mít univerzitní areál i v zemi svého původu. Nová pravidla, pokud by je poslanci schválili, by také mohla přinutit Středoevropskou univerzitu ke změně názvu a profesoři ze zemí mimo EU by přišli o výjimku z povinnosti žádat o povolení k práci v Maďarsku.

Státní tajemník pro vzdělávání László Palkovics ale podle AP ve středu usjitil, že maďarská vláda činnost CEU podporuje, že nechce, aby tato škola Maďarsko opustila, a že podpoří dvoustrannou dohodu s USA o tom, že je potřeba, aby Středoevropská univerzita ve své práci pokračovala.

Orbán opakovaně Sorose obviňuje, že chce prostřednictvím finanční podpory některých organizací tajně ovlivňovat maďarskou politiku. Letos v únoru mu dokonce vyčetl, že je spoluodpovědný za migrační krizi, protože financuje skupiny, které pomáhají uprchlíkům a prosazují vstřícnou migrační politiku. Organizace, které má na mysli, Orbán nejmenoval, už dříve ale zástupci jeho strany Fidesz ostře útočili na místní pobočky Transparency International, Helsinského výboru či Maďarské unie občanských svobod.