Účastníci jednodenního summitu rovněž vyzvali ostatní země, aby nestěhovaly svá velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. Takový krok oznámil už loni v předvolební kampani nynější americký prezident Donald Trump. Většina zemí, včetně České republiky, má kvůli nevyjasněnému statusu Jeruzaléma velvyslanectví v Tel Avivu. Palestinci počítají s východním Jeruzalémem jako s hlavním městem svého budoucího státu.

Jordánský král Abdalláh II. při zahájení dnešního jednodenního summitu LAS prohlásil, že bez Palestinského státu nemůže být nikdy dosaženo míru a stability v regionu. Tato otázka je podle něj klíčovým problémem na Blízkém východě.

Podobně se vyjádřil i generální tajemník OSN Guterres. Uvedl mimo jiné, že úsilí ukončit konflikty v Sýrii, Jemenu a Libyi nesmějí "odpoutat pozornost od snahy vyléčit nejdelší otevřenou ránu v regionu, zoufalou situaci palestinského lidu". I podle Guterrese jsou jediným řešením dva státy - Izrael a Palestina.

Králové, prezidenti a další vrcholní představitelé 21 arabských zemí, mezi nimiž nebyla ani jedna žena, jednali také o válce v Jemenu. Tamní prezident Abdar Mansúr Hádí, jehož vládní jednotky a mezinárodní koalice v čele se Saúdskou Arábií bojují v Jemenu proti šíitským povstalcům, na summitu kritizoval Írán. Hádí označil tuto zemi, která v Jemenu podporuje šíitské povstalce, za "sponzora terorismus".

Na okraj vrcholné schůzky LAS se uskutečnila i bilaterální schůzka saúdskoarabského krále Salmána a egyptského prezidenta Abdal Fattáha Sísího. Salmán pozval Sísího na návštěvu své země, Sísí mu pozvání opětoval. Mezi oběma státy panovalo v posledních měsících napětí kvůli sporu o dva ostrovy v Rudém moři a jejich odlišnému postoji k syrské válce. Zatímco Saúdská Arábie podporuje syrskou opozici, Egypt je pro politické řešení, které by u moci udrželo syrského prezidenta Bašára Asada.

Na program summitu se dostal i konflikt v Libyi. Šéf tamní mezinárodně uznávané vlády Fáiz Sarrádž vyzval z Jordánska k dialogu a znovu naléhal na země LAS, aby vytvořily společné jednotky, které by hlídaly ropné terminály v Libyi. Ty jsou častým cílem jednotek generála Chalífy Haftara, který bojuje o vládu v zemi.