Úspěšný závěr rozhovorů o podobě odchodu je podle Tajaniho také nutnou podmínkou pro každé budoucí partnerství mezi EU a Británií.

Rozchod bez dohody by byl katastrofou pro obě strany, ale speciálně pro Brity, míní Tajani. Země by totiž čelila clům, s nejistotou by se potýkal její automobilový průmysl i finanční služby, zmatky by panovaly v letecké dopravě a vzrostly by podle něj i ceny potravin.

Jakékoli jednostranné britské rozhodnutí ovlivňující práva občanů EU ve dvou letech před samotným brexitem by bylo v rozporu se smlouvami a tedy nelegální, varoval Tajani. Europarlament zdůrazňuje potřebu reciprocity a nediskriminace občanů EU v Británii a britských občanů v dalších zemích unie.

Musí být podle něj jasný rozdíl mezi členskou zemí a státem, který v unii není. Přesto je třeba po rozvodu ustavit dobré partnerství mezi EU a Británií. Europarlament dnes také Brity upozornil, že jako člen unie nesmí zahajovat jednání o obchodních smlouvách s dalšími státy.

Evropský parlament nemá přímou roli v jednáních mezi EU a Velkou Británií o jejím odchodu z bloku, která dnes Londýn oficiálně zahájil. Na jejich konci však bude dosažené dohody z evropské strany potvrzovat. Příští týden by měl potvrdit svůj pohled na jednání o brexitu.

Britové podle Tajaniho musí splnit finanční závazky, které k unii mají. "Po Spojeném království nebude žádáno, aby platilo něco, s čím už dříve nesouhlasilo," upozornil šéf europarlamentu. O částce zatím jen spekulují média, mluví se ale o 50 až 60 miliardách eur (1,3 až 1,6 bilionu korun).

Předseda europarlamentu dnes také zdůraznil, že pokud by se Británie snažila zvrátit své rozhodnutí o odchodu, nemůže tak nyní učinit sama. "Je to možné, všechny členské státy - a zdůrazňuji slovo všechny - by musely souhlasit. Jde to, ale pravidla jsou velmi jasná," poznamenal Tajani.

Koordinátor europarlamentu pro brexit Guy Verhofstadt dnes novinářům na společné tiskové konefernci s Tajanim řekl, že při jednáních bude důležitá jednota všech ostatních 27 unijních zemí. Proto by podle něj měl vyjednávací mandát EU zohledňovat zájmy všech těchto států. Upozornil v této souvislosti na speciální zájem především Irska, které má s Británií pozemní hranici.

Verhofstadt rovněž hovořil o možnosti, že rozhovory s Londýnem nakonec vyústí v určité přechodné období upravující vztahy Británie a 27 unijních zemí. Zároveň upozornil, že budoucnost mimo EU nebude pro Brity výhodnější než jejich život v rámci unie - podle Verhoftadta nepůjde o nějakou odvetu či trest ze strany unie, ale o logický důsledek nynějšího britského kroku.

jd ank