Zatímco v úterý byly rekordní teploty naměřeny podle ČHMÚ především v Čechách, dnes se objevovaly nejčastěji na Moravě. Kromě Ivanovic na Hané se na dalších šesti meteorologických stanicích na jihovýchodě republiky rtuť dostala nad 22 stupňů.

Ivanovických 23,4 stupně přesáhlo o tři desetiny stupně původní rekord pro 29. březen z roku 1968. Také o tři desetiny byl překonán stejně starý rekord ve Strážnici na Hodonínsku, kde meteorologové dnes naměřili 23,1 stupně. V Lednici na Břeclavsku padlo maximum z roku 1989, nový rekord činí 22,8 stupně.

V průměru se nejvyšší denní teploty v Česku dnes pohybovaly mezi 15 a 19 stupni Celsia. Výrazně se vymykaly teplotám obvyklým pro konec března. "Stejně jako v úterý vystupovaly maximální denní teploty přibližně deset stupňů Celsia nad hodnoty typické pro toto období," oznámili meteorologové.

Nezvyklé teplo bude podle ČHMÚ také v pátek a sobotu, a na Moravě a Slezsku dokonce i v neděli. Nejvyšší teploty se budou nejčastěji pohybovat mezi 19 až 23 stupni, dosáhnout ale mohou až 25 stupňů. V sobotu večer a v neděli však přijdou deště i bouřky, které budou podle ústavu pravděpodobně nejsilnější od začátku letošního roku.