"Nyní je to jisté. Jedná se o ony dva vyšetřovatele. Třetí tělo v hrobě s nimi jsme identifikovali jako jejich konžského tlumočníka," řekl vládní mluvčí Lambert Mende. Žena byla sťata, zatímco tělo muže nalezli vesničané celé, dodal podle agentura AFP s tím, že mrtvoly skončí v márnici mise OSN (MONUSCO) ve městě Kananga.

Mluvčí OSN Farhan Haq uvedl, že zatím nemůže totožnost obětí potvrdit. Dvojice expertů OSN zmizela 12. března spolu se čtyřmi místními občany.

Skupina odborníků OSN pro Kongro se skládá ze šesti osob jmenovaných každoročně generálním tajemníkem OSN. Úkolem týmu je informovat mimo jiné o nelegálních pohybech zbraní na území Konga, které destabilizují různé povstalecké skupiny.

MONUSCO je s 19.000 vojáky a rozpočtem asi miliardou dolarů (přes 25 miliard Kč) největší misí Spojených národů. Země se potýká s rostoucím násilím od loňského prosince, kdy se prezident Joseph Kabila odmítl vzdát funkce navzdory tomu, že mu vypršel mandát. V zemi působí také řada ozbrojených skupin, které se snaží získat kontrolu nad konžským nerostným bohatstvím.

kan ngl