McGoldrick řekl, že zajistit pomoc Jemenu je mimořádně těžké, i když v zemi, kde od roku 2014 trvá občanský konflikt, hrozí hlad. OSN zatím získala jenom sedm procent sumy požadované na pomoc pro letošní rok.

Přístav Hudajdá je těžce poškozen a není tam už k dispozici dostatek jeřábů. Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) proto začal využívat adenský přístav.

"Máme nesmírné potíže s dopravou pomoci do Jemenu jednak kvůli aktivitám (arabské) koalice na moři, jednak kvůli zpoždění lodí mířících do Hudajdy, což je hlavní přístav pro dopravu obchodního zboží i humanitární pomoci," sdělil McGoldrick. Tento přístav může být kvůli trvajícím bojům brzy nedostupný a provozu neschopný dodal.

Ofenzíva na západním pobřeží Jemenu začala v lednu s cílem vytlačit povstalecké šíity z Hudajdy. Podle McGoldricka už kvůli bojům uprchlo na 50.000 lidí, v celém Jemenu jsou na útěku dva miliony lidí. Konflikt zaplatilo životem přes 7000 osob a podle OSN potřebuje nějakou formu pomoci 19 z 26 milionů jemenských občanů. Pro humanitární operace v Jemenu OSN požaduje 2,1 miliardy dolarů (54 miliard korun).

OSN zvažuje, že k zásobování využije Aden a také pozemní konvoje ze Saúdské Arábie a dalších zemí. Adenský přístav ale není zřejmě kapacitně dostatečný a je také přetížený. Další možností je přístav Sálif v provincii Hudajdá nebo Rás Ísá, který ale slouží hlavně pro dopravu ropy.

MVČK upozornil na horšící se humanitární situaci Jemenců a minulý týden ohlásil, že má svět tři čtyři měsíce na to, aby zachránil miliony lidí v Jemenu před vyhladověním. "Myslím, že MVČK má pravdu. Odhadujeme, že naše potravinové zásoby vystačí na tři měsíce," potvrdil dnes McGoldrick.