Podle Sabry jsou nynější rozhovory v Ženevě zablokovány. "Bez přítomnosti Američanů na mezinárodní scéně není možné dospět ke skutečnému a životaschopnému politickému řešení," řekl Sabra s tím, že USA mají zásadní vliv v Radě bezpečnosti OSN. Trumpova administrativa má podle něj "morální povinnost účinně zasáhnout" do řešení konfliktu.

AFP uvedla, že Rusko využilo pasivity USA k posílení svého vlivu a zvýšení pomoci Damašku. Moskva letos spolu s Teheránem a Ankarou zorganizovala paralelní syrská jednání v Astaně, jichž se USA neúčastní. V Ženevě Rusko zastupuje náměstek ministra zahraničí Gennadij Gatilov, který dnes jednal s delegací syrské vlády a ve středu se má sejít se zástupci opozice.

Sabra řekl, že Rusko syrský "režim ovládá a ovlivňuje jeho rozhodování". Podle něj není naděje, že se konflikt urovná politicky, dokud "Rusové nepřestanou vojensky podporovat syrskou vládu".

V Ženevě se jedná přes prostředníky a zástupci syrské vlády a opozice se navzájem obviňují z toho, že neberou rozhovory vážně. Na programu ženevských jednání je příští forma vlády, ústava, volby a boj proti terorismu. Opozice se zaměřuje na první bod, k němuž řadí odstoupení prezidenta Bašára Asada, vládní delegace chce naopak jednat hlavně o boji proti terorismu.

V Moskvě dnes skončil návštěvu íránský prezident Hasan Rúhání, jehož země je vedle Ruska dalším spojencem Damašku. Prohlásil, že jednání v Kazachstánu budou pokračovat, i když se nezmínil o datu příští schůzky. S ruským prezidentem Vladimirem Putinem pobíral situaci nejenom v Sýrii, ale také v Jemenu.