Rudskoj řekl, že mezinárodní koalice se snaží "v Sýrii zcela zničit životně důležitou infrastrukturu a zkomplikovat co možná nejvíc poválečnou obnovu". Koaliční letadla podle něj zničila čtyři mosty přes Eufrat a zasáhla také přehradu u města Tabky, které leží západně od Rakky, kde má IS hlavní stan.

Generál upozornil, že protržení přehrady způsobí "ekologickou katastrofu" a smrt "množství" civilistů.

Vedení koalice naopak tvrdí, že se snaží se vší opatrností vyhnout poškození přehrady. "Pokud je nám známo, přehrada nebyla poškozena," sdělilo velení koalice.

Přepad, který je severně od přehrady, je podle koalice pod kontrolou a může naopak ulevit tlaku na hráz. V pondělí byly boje o Tabku právě kvůli stavu přehrady pozastaveny a na místo dorazili technici. Pochybují o tom, že přepad bude schopen odvést přebytečnou vodu, ale potrvá podle nich nejméně měsíc, než dosáhne hladina jezera kritickou výšku.

Islámský stát, pod jehož kontrolou byla i přehrada, upozornil, že vrata přehrady nefungují a že města pod přehradou jsou ohrožena. IS kvůli tomu nařídil evakuaci Rakky.

Rudskoj dnes řekl, že syrské armádě se za podpory ruského vojska daří postupovat proti IS. Nově syrská armáda kontroluje území do vzdálenosti 16 kilometrů od středosyrské Palmýry a obsadila strategický bod u spojnice mezi Palmýrou a Damaškem.

O Tabku bojuje koalice, která si říká Syrské demokratické síly (SDF) a jejíž hlavní složkou jsou kurdské a arabské oddíly. IS se snaží zastavit jejich postup na Tabku, která leží západně od Rakky. Cílem operace v Tabce je uzavřít obklíčení Rakky.

"Boje jsou prudké na všech frontách kolem Rakky, účastní se jich také mezinárodní koalice," sdělil Ramí Abdar Rahmán ze syrské exilové organizace ochránců lidských práv (SOHR). Podle Rahmána vyslal IS na bojiště z Rakky na 900 svých bojovníků.

Koalice SDF obsadila v neděli letiště u Tabky, ale do města zatím nepronikla. Kolem letiště se stále bojuje, situace u přehrady je podle SOHR klidnější.