Z únosu Kováčova syna do ciziny za vlády premiéra Vladimíra Mečiara byla podezřelá slovenská tajná služba SIS. Zmiňované amnestie vydal v roce 1998 Mečiar, který tehdy vykonával i některé prezidentské pravomoci, neboť Slovensko přechodně nemělo hlavu státu.

Slovenští poslanci začali dopoledne jednat o tom, zda ústavní novelu na návrh kabinetu projednají ve zrychleném režimu, což sněmovna následně hlasováním navzdory kritice opozice schválila. Toto rozhodnutí umožní parlamentu definitivně rozhodnout o návrhu na změnu ústavy již na probíhající schůzi.

Ústavní novela počítá například s tím, že parlament by následně třípětinovou většinou mohl zrušit jakékoliv prezidentské amnestie, pokud odporují principům demokratického a právního státu. Takové rozhodnutí sněmovny by pak automaticky podléhalo posouzení ústavním soudem.

Ke změně ústavy, pro kterou je potřebný souhlas alespoň 90 z celkového počtu 150 poslanců, koalice dostatek hlasů nemá. Krajně pravicová strana Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) sice minulý týden vyjádřila podporu vládnímu návrhu, o víkendu ovšem předseda LSNS Marian Kotleba řekl, že strana ho podpoří jen v prvním čtení. Při následném jednání bude LSNS podle něj požadovat úpravu předlohy.

Největší opoziční strany dříve předložily vlastní návrh ústavního zákona, kterým by se zrušily pouze Mečiarovy amnestie. Nevyloučily také podporu vládní novele ústavy, a to za předpokladu, že koalice přistoupí na změny návrhu. Opozice například žádá, aby rozhodnutí o zrušení amnestií automaticky nepodléhalo posouzení ústavními soudci, z nichž někteří byli podle opozičních stran blízcí Mečiarově vládě.

Zavlečením Kováčova syna do Rakouska chtěla SIS podle některých informací zdiskreditovat tehdejšího prezidenta, který kritizoval Mečiarovu vládu. Na Kováče mladšího byl v té době v Německu vydán zatykač kvůli údajné zpronevěře v bratislavské firmě Technopol, rakouský soud ho ale německé prokuratuře nevydal a vrátil ho na Slovensko. Německý soud stíhání Kováče mladšího v roce 2000 zastavil.

Spolu se zrušením Mečiarových amnestií by měla být podle koalice zrušena i milost, kterou v aféře Technopol exprezident Kováč udělil svému synovi. Opozice požaduje, aby byly zrušeny i další Kováčovy milosti ve zmiňované kauze. Jedna z nich se týká kontroverzního podnikatele Mariána Kočnera, který se stal v minulosti známý kromě jiného kvůli neúspěšnému pokusu o převzetí soukromé televize Markíza pomocí pracovníků bezpečnostní služby.

Slovenský parlament v minulosti odmítl několik návrhů na zrušení Mečiarových amnestií prostřednictvím ústavního zákona. Premiér Fico dříve opakovaně označil Mečiarovy amnestie sice za nemorální, ale zároveň za nezrušitelné. Po dohodě koalice na postupu ohledně anulování amnestií Fico řekl, že takový krok není možný bez zapojení ústavního soudu do celého procesu.