Zrušení vízové povinnosti pro Gruzii schválila EU loni v říjnu. Bez víz tak do schengenského prostoru mohou cestovat Gruzínci, kteří vlastní biometrický pas a chtějí přijet maximálně na 90 dní během půl roku. Podmínkami jsou dále pojištění, hotovost v minimální výši 50 eur (1300 Kč) na den, obousměrná letenka a zajištěné ubytování.

Gruzínské ministerstvo zahraničí upozornilo, že Gruzínci cestující do zemí Schengenu musejí odpovědět na otázky pohraničníků na obou stranách. Při porušení pravidel bezvízového styku jim přitom hrozí vyhoštění na pět let a pokuta ve výši až 3000 eur (asi 80.000 Kč).

Cestovat bez víz do zemí schengenského prostoru mohou i Gruzínci z okupovaných provincií Jižní Osetie a Abcházie. Provincie jsou pod ruskou kontrolou od roku 2008 po krátké rusko-gruzínské válce. Obě vyhlásily nezávislost, kterou však kromě Ruska uznalo jen několik malých států v Latinské Americe a Tichomoří. Gruzínci z obou provincií pro bezvízový styk potřebují gruzínský pas, které se Tbilisi v případě zájmu zavázalo vydávat.

Bezvízový styk nezajišťuje Gruzíncům právo na práci nebo dlouhodobý pobyt v unii. Usnadní ale například cestování pro studenty, kteří jezdí do Evropy na výměnné pobyty nebo letní školy.

Podle prohlášení gruzínského ministra zahraniční Michaila Džanenlidzeho cílem Gruzie je stát se plnohodnotným členem Evropské unie, proto je nutné vyvinout maximální úsilí pro přijetí evropských norem.