Povstalci loajální někdejšímu jihosúdánskému viceprezidentovi Rieku Macharovi rovněž tvrdí, že v pondělí ráno osvobodili vězně ve městě Kajo-Keji, které leží asi 100 kilometrů jižně od hlavního města Juby.

Jihosúdánská vláda naopak uvedla, že povstalci vnikli do vězení, propustili několik válečných vězňů a uprchli. Zabití 14 vojáků označila za naprostou lež.

Jižní Súdán je nejmladším státem světa, takřka od svého založení v roce 2011 je však zmítán etnickým násilím. V prosinci 2013 v zemi vypukla občanská válka. V srpnu 2015 dosáhli znepřátelení politici Salva Kiir a Riek Machar dohody o příměří, boje v zemi ale pokračují. Od vypuknutí války v prosinci 2013 bylo v Jižním Súdánu zabito nejméně 79 humanitárních pracovníků. Letos jich zatím zahynulo minimálně 12 a nejméně osm humanitárních konvojů se stalo terčem útoků.

Konflikt způsobil jednu z největších uprchlických krizí na světě a vyhnal ze země více než 1,6 milionu obyvatel. Ve dvou okresech Jižního Súdánu panuje hladomor a v některých částech země se začala šířit cholera.