Na návštěvě ve Washingtonu byla Mogheriniová naposledy přesně před týdnem a Abbás s Trumpem hovořil telefonicky. "Vítám zájem mezinárodního společenství najít spravedlivé a trvalé řešení. Pod Trumpovým vedením můžeme spolupracovat na míru," prohlásil dnes palestinský reprezentant. Trumpovi prý řekl, že Palestinci jsou na mírovou dohodu připraveni a přijali jeho pozvání do Washingtonu.

Nový americký prezident rozvířil komplikovanou situaci kolem blízkovýchodních mírových jednání svými předvolebními výroky o přesunu velvyslanectví USA do Jeruzaléma. Na konci ledna ale ujišťoval, že přesun není na pořadu dne. Tuto neděli nicméně viceprezident Mike Pence prohlásil, že Trump přesun vážně zvažuje.

Palestinci počítají s východním Jeruzalémem jako s hlavním městem svého budoucího státu. Mogheriniová dnes připomněla, že EU podporuje, aby byl Jeruzalém v budoucnosti hlavním městem obou stran, tedy Izraele i Palestiny.

Východní Jeruzalém, který byl pod správou Jordánska, Izrael obsadil v roce 1967 a celý Jeruzalém pak prohlásil za svou nedělitelnou metropoli. To odporuje původním plánům, podle nichž měl být Jeruzalém pod mezinárodní správou.

EU a palestinská samospráva podle Mogheriniové hodlají své pozice v budoucnu koordinovat, začnou už v úterý a ve středu na jednání států Arabské ligy v Jordánsku. Podle Abbáse hraje unie v mírovém procesu v regionu klíčovou roli.

Mogheriniová také po schůzce před novináři poznamenala, že postoj EU k mírovému procesu na Blízkém východě se nemění a unie nadále za jedinou životaschopnou cestu k řešení konfliktu pokládá vznik dvou států - izraelského a palestinského - na základě vzájemné dohody.

"Mír mezi Izraelem a Palestinou pro EU klíčovou prioritou je a zůstane i nadále," prohlásila Mogheriniová. Připomněla, že podle unie nejsou například změny hranic z roku 1967 možné bez souhlasu obou stran.

Unie je také podle ní nadále silně proti izraelské politice osídlování a ničení palestinských staveb, kterou pokládá z hlediska mezinárodní práva za nelegální.