Gargulák vzešel z výběrového řízení, kam se přihlásilo 17 uchazečů. Do dalšího kola postoupilo šest z nich. "Byl doporučen výběrovou komisí. Je to člověk, který přichází z venku a nebyl uvnitř podniku. Je to člověk s velkými manažerskými zkušenostmi," řekl Jurečka.

Václav Gargulák působil na vysokých manažerských pozicích v několika velkých firmách. Posledních sedm let byl generálním ředitelem společnosti St. Nicolaus Group pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko. Předtím působil od roku 1993 jako generální ředitel potravinářské firmy Galas a.s. a Yoplait Czech a.s. Slušovice.

Podle ministra bude mít Gargulák za úkol dobudovat protipovodňovou ochranu. "U klíčových staveb po povodních v roce 1997 je mnoho bílých míst na mapě. Doděláváme Přerov, na Bečvě Skaličku, je připraveno výběrové řízení na klíčovou druhou etapu protipovodňových opatření v Olomouci a řešit se musí protipovodňová opatření v Brně. Je to jediné krajské město, kde to není dořešeno," uvedl ministr.

Dál bude třeba investovat do údržby vodních toků. "Je to činnost, kterou má podnik plnit. Loni na to veškeré peníze nevyčerpal, naopak čerpal pouze asi 20 procent. Je potřeba výrazně přidat," dodal ministr. Podle něj bylo právě malé čerpání peněz ze státního rozpočtu jedním z důvodů, proč odvolal Hodovského. Dále mu vytýkal zpožděné termíny investic, chyby v zakázkách nebo časté střídání lidí v klíčových funkcích. Hodovský s tím ale nesouhlasil a uvedl, že za důvod svého odvolání považuje studii vodního díla Čučice. "Přestože je povinností státního podniku tyto studie provádět v souladu se zakládací listinou, byl jsem ministrem informován, že jde o zásadní chybu, neboť kvůli veřejné debatě kolem této lokality ztrácí politické body," uvedl už dříve v prohlášení Hodovský. Proti přehradě na Oslavě se ohradilo podpisem v petici přes 20.000 lidí, kteří se obávají možného zatopení údolí říček Oslavy a Chvojnice.

Státní podnik Povodí Moravy zajišťuje správu, provoz a údržbu vodních toků a vodohospodářských objektů v povodí Moravy. Spravuje téměř 11.000 kilometrů vodních toků, přes 1100 km ochranných hrází, 30 významných nádrží, 137 malých vodních nádrží, 15 malých vodních elektráren, 13 plavebních komor a například 175 jezů.