V Homsu je to už druhá skupina povstalců a jejich rodin, kteří na základě dohody město opouštějí. V druhé vlně má z homské čtvrti Al-Vair odejít 466 osob, mezi nimiž je 129 opozičních bojovníků. Opozice souhlasila s dohodou po letech strávených v obléhání a bojů. Vláda jí zaručila bezpečný odchod do oblastí, které má opozice v rukou na severu Sýrie.

Někteří opoziční aktivisté dohodu kritizují, protože jejím smyslem je podle nich donutit k přesídlení až 12.000 obyvatel Al-Vairu.

Zástupkyně syrské opozice Basma Kudmáníová, která se účastní pátého kola syrských rozhovorů organizovaných OSN, řekla, že není třeba pochybovat o tom, že oponenti Damašku odmítají terorismus. Jsou podle ní "unaveni" činností zakázaných skupin, jež ale nelze zastavit, dokud bude vláda pokračovat v přesídlování lidí z obléhaných míst".

Syrská vláda označuje za teroristy všechny skupiny, které proti ní bojují. Rusko, které je jejím hlavním spojencem, vytrvale vyzývá k odlišení takzvané umírněné opozice od teroristů.

Hlavní opoziční vyjednávač v ženevských rozhovorech Nasr Harírí nedáno prohlásil, že názor opozice na terorismus dokládá situace na bojišti, nejen slovní prohlášení.

Nepřehlednost situace na bojišti však komplikuje přítomnost silné koalice Tahrír aš-Šám, jež bojuje v místech, kde působí také takzvaná umírněná opozice. Koalice má vazby na teroristickou síť Al-Káida, takže se na ni nevztahuje příměří. Kudmáníová k tomu řekla, že opozice "bezvýhradně teroristické skupiny odsuzuje, distancuje se od nich a je připravena proti nim bojovat". "Fakt, že fronta An-Nusra nebo Tahrír aš-Šám do bojů zasahují také, neznamená, že jde o nové spojenectví" s umírněnou opozicí, řekla. Fronta An-Nusra se bojů v Sýrii zúčastnila jako hlavní radikální skupina napojená na Al-Káidu, později se přejmenovala na Frontu dobytí Sýrie.

"An-Nusra nás unavuje. Představuje největší nebezpečí v oblastech, kde působí opozice. Ale když vás bombarduje letectvo, musíte boj proti extremistům odložit, i když pro vás znamenají smrtelné nebezpečí. Ve chvíli, kdy nám světové společenství poskytne cokoli, s čím můžeme pracovat, se opozice okamžitě obrátí proti extremistům a vytlačí je ze svého území," sdělila Kudmáníová.

V Ženevě se od minulého čtvrtka koná páté kolo rozhovorů, které organizuje OSN. Má trvat do 31. března a jako prostředník v něm figuruje zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura.