SDF jsou koalicí kurdských a arabských milicí podporovaných Spojenými státy. Od pátku se snaží převzít kontrolu i nad městem a přehradou Tabka, které podle Islámského státu (IS) hrozí protržení.

SDF dnes oznámila, že boje dočasně přerušuje, aby měli technici čas přehradu zabezpečit.

Letecká základna padla do rukou IS v srpnu 2014. Krátce na to islamisté oznámili, že na základně zabili přibližně 200 vojáků režimu prezidenta Bašára Asada. Záznam masakru extremisté šířili po internetu, připomněla agentura AP.

Dnes boje pokračovaly mezi letištěm a asi tři kilometry vzdáleným městem, jež leží na řece Eufrat. SDF chce získat nejen město, ale také přehradu, jež leží severně od něj.

Boje o Tabku předznamenávají osvobozovací operaci v Rakce, kde má IS hlavní stan. Tabka leží asi 40 kilometrů západně od Rakky. Islamisté už nařídili evakuaci Rakky, protože se obávají možného kolapsu největší syrské přehrady. Podle nich ji poškodilo koaliční bombardování. Oddíly SDF jsou nyní ve vzdálenosti asi 29 kilometrů západně do Rakky.

Exilová opoziční Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) s odvoláním na své aktivisty v terénu oznámila, že zhruba čtyři kilometry dlouhá přehrada Tabka nefunguje, IS má ale prý nadále pod kontrolou její hlavní provozní budovy a turbíny.