Pracovníci byli přepadeni během cesty z jihosúdánské metropole Džuba do města Pibor.

"Jsem zděšen a rozhořčen hanebnou vraždou šesti statečných humanitárních pracovníků v Jižním Súdánu," uvedl Eugene Owusu z Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA).

Informace o národnosti humanitárních pracovníků OSN neposkytla. Podle agentury AFP ani neupřesnila, pro jakou organizaci pracovali.

Od vypuknutí občanské války v prosinci 2013 bylo v Jižním Súdánu zabito nejméně 79 humanitárních pracovníků. Letos jich zatím zemřelo minimálně 12 a nejméně osm humanitárních konvojů se stalo terčem útoků.

"V období, kdy humanitární potřeby dosáhly bezprecedentní úrovně, je naprosto nepřijatelné, aby ti, kdo se snaží pomoci, byli napadáni a zabíjeni," uvedl Owusu. "Útoky neohrožují pouze životy humanitárních pracovníků, ale také životy tisíců Jižních Súdánců závisejících na naší pomoci," dodal.

Jihosúdánský konflikt způsobil jednu z největších uprchlických krizí na světě a vyhnal ze země více než 1,6 milionu obyvatel. Ve dvou okresech Jižního Súdánu panuje hladomor a v některých částech země se začala šířit cholera, napsala agentura AP.

pmh spr