Řada pozorovatelů vidí v sárských volbách možné paralely s podzimním hlasováním o obsazení Spolkového sněmu. Jak v Sársku, tak na celostátní úrovni vládne velká koalice. A v obou případech mohou po volbách nastat zásadní změny.

V Sársku dávala většina průzkumů největší šance na vítězství Křesťanskodemokratické unii (CDU), kterou na celostátní úrovni vede Angela Merkelová. Sociální demokraté (SPD) se na ni ale po lednové nominaci Martina Schulze na kancléře začali výrazně dotahovat.

Poslední průzkum veřejného mínění pro televizi ZDF křesťanským demokratům přisoudil 37 procent hlasů a SPD 32 procent. Levice by dostala 12,5 procenta, Alternativa pro Německo (AfD) procent šest. Těsně pod hranicí vstupu do parlamentu byli Zelení (4,5 procenta) a svobodní demokraté (čtyři procenta).

Pokud by volby skutečně dopadly takto, znamenalo by to, že ze zemského parlamentu vypadnou Piráti (v minulých volbách měli 7,4 procenta hlasů) a Zelení (pět procent). Nově by se do něj naopak dostala AfD.

Co se příští vlády týče, připadaly by v úvahu v zásadě dvě možnosti - pokračování velké koalice pod vedením současné šéfky sárské vlády Annegret Krampové-Karrenbauerové (CDU), nebo koalice sociální demokracie a Levice pod vedením Anke Rehlingerové (SPD).

I zde vidí odborníci možnou podobnost se zářijovými parlamentními volbami. V nich sice může znovu zvítězit konzervativní unie CDU/CSU, vládu ale klidně může místo Merkelové sestavovat šéf SPD Schulz spolu s Levicí a Zelenými. Sárská koalice vedená sociální demokracií by navíc stranu mohla povzbudit nejen před parlamentními, ale i před dalšími zemskými volbami, které se v květnu uskuteční ve Šlesvicku-Holštýnsku a především v nejlidnatějším Severním Porýní-Vestfálsku.

Jak hlasování v Sársku dopadlo, naznačí odhady po uzavření volebních místností v 18:00. Předběžné výsledky by měly být známy o několik hodin později.