Koaliční letouny podporují operaci irácké armády, jejímž cílem je osvobodit Mosul z rukou teroristické organizace Islámský stát (IS). Bitva o západní Mosul vyhnala z domovů přes 200.000 obyvatel, uvedlo dnes irácké ministerstvo pro přesídlené a migraci.

"Počet lidí, kteří utekli ze zón na pravém (západním) břehu (řeky Tigris), dosáhl 201.275," citovala z ministerského prohlášení agentura AFP.

V západní části Mosulu je ve čtvrtích ovládaných radikály z IS ještě asi 600.000 civilistů, uvedl ve čtvrtek Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Podle jeho odhadů dobyly irácké jednotky z rukou IS zatím asi 40 procent západního Mosulu, východní část města osvobodily už v lednu.

Obyvatelé Mosulu novinářům agentury AP sdělili, že při dvou náletech, které tento měsíc zasáhly domy ve čtvrti Al-Džadída na západě Mosulu, přišlo o život mnoho lidí.

"Uvnitř bylo více než 137 lidí. Ukrývali se tam, když uprchli před střelami, které ničily tuto čtvrť," prohlásil o jednom bloku domů jeden z místních obyvatel Ahmad Ahmad.

Jeden z náletů zasáhl obytnou zónu 13. března a o čtyři dny později přišel druhý letecký úder. Zpravodajský server BBC uvedl, že civilních obětí bylo podle místních obyvatel na 200.

Reportér agentury AP viděl nejméně 50 těl, která byla vynesena z trosek budov. V pátek je ze sutin vytahovali členové týmu iráckých záchranářů, kteří se údajně na místo dříve nedostali kvůli prudkým bojům v oblasti.

Koalice "začala oficiálně prověřovat důvěryhodnost tvrzení o civilních obětech", uvedly koaliční síly v prohlášení. Koalice dodala, že v oblasti "běžně provádí letecké údery proti Islámskému státu" a že se při plánování a provádění náletů maximálně snaží snížit riziko pro civilisty.

List The New York Times citoval nejmenované americké vojenské činitele, podle nichž koalice prošetřuje útok z období mezi 17. a 23. březnem. Armáda USA dnes oznámila, že prověřuje úder ze 17. března.

Mosul je druhým největším městem Iráku. Bojovníci IS je ovládli v červnu 2014, kdy z tamní Velké mešity jeho vůdce abú Bakr Bagdádí vyhlásil na ovládaných územích Iráku a Sýrie chalífát. Vládní ofenziva za znovudobytí Mosulu, který je teď poslední významnou baštou IS v Iráku, začala v polovině loňského října.