"Evropa není konglomerát pravidel nebo příručka protokolů a procedur. Je to způsob života, způsob chápání člověka založený na jeho transcendentní a nezcizitelné důstojnosti jako něčeho většího než prostě jen součtu práv k obraně či nároků k vymáhání," upozornil papež v projevu k evropským státníkům.

Evropa má podle něj k dispozici ve světě jedinečné dědictví myšlenek a duchovních hodnot, které mohou být dobrým lékem na "hodnotové vakuum", které je živnou půdou pro nejrůznější druhy extremismu.

Český premiér Bohuslav Sobotka papežovo vystoupení ocenil s tím, že papež silnými slovy podpořil evropský projekt jako reakci na hrůzy 20. století, podpořil myšlenku solidarity v rámci Evropy a zdůraznil její křesťanské kořeny. "Jsem rád, že jsem slyšel, co jsem slyšel," řekl premiér.

V Římě chtějí - jen několik dní před tím, než Britové oficiálně zahájí vyjednávání o podobě svého odchodu z unie - ostatní země EU zdůraznit své odhodlání postupovat dál v evropském projektu dohromady. "Evropa je naší společnou budoucností," zní poslední věta v připraveném návrhu deklarace. "Když tělo ztratí smysl pro směr a už se nedokáže dívat kupředu, přichází regrese a - v delším časovém horizontu - smrt," upozornil dnes politiky papež.

Závěrečnou deklaraci by podle Sobotky v sobotu měli podepsat všichni účastníci neformální schůzky, na které bude chybět britská premiérka Theresa Mayová. Z Varšavy přitom zněly do poslední chvíle výhrady, problémy dával najevo také řecký premiér Alexis Tsipras. "Pokud se to povede, bude to důležitý signál. Protože před deseti lety v Berlíně se něco takového nepovedlo," podotkl dnes večer před novináři český premiér.

"Ve světě, který dobře znal tragédie zdí a dělení, bylo velmi významné spolupracovat. Bylo zásadní pracovat na společné a otevřené Evropě, strhnout nepřirozené překážky, které dělily kontinent od Baltského k Jaderskému moři," uvedl František.

Italský premiér Paolo Gentiloni ve svém vystoupení zdůraznil potřebu bojovat s nerovností a sociální nespravedlností. "Za našimi hranicemi je neklidný svět, je v něm příliš mnoho bolesti," řekl. Lidé podle něj přicházejí do Evropy ve snaze najít bezpečí a důstojnost.

"Musíme být pyšní na to, že náš společný domov je chápán jako bezpečné útočiště," poznamenal premiér země, která nyní z EU zaznamenává největší počty přicházejících migrantů, především ze severní Afriky.

Řím neformální summit v sobotu hostí proto, že právě zde byly před šedesáti lety podepsány smlouvy o vytvoření Evropského hospodářského společenství (EHS) a Evropského společenství pro atomovou energii (Euratom).

V Římě panují přísná bezpečnostní opatření, nejen kvůli riziku terorismu. V souvislosti se sobotním summitem se ve městě bude také konat několik protestních pochodů.