Trestní stíhání v této věci podle informací poskytnutých agentuře AFP začalo už 16. března poté, co federální prokuratuře dala souhlas s vyšetřováním švýcarská vláda. Justice ale odmítla k případu sdělit jakékoli podrobnosti včetně toho, kterých osob a organizací se týká.

Prokuratura pouze uvedla, že má "reálné podezření", že "jistá politická zpravodajská služba" špehovala "tureckou komunitu ve Švýcarsku".

Podle agentury DPA někteří politici v uplynulých týdnech spustili poplach kolem informací, že neznámí lidé z Turecka ve Švýcarsku natáčeli účastníky akcí kritických vůči vládě v Ankaře.

Švýcarští Zelení kromě toho zveřejnili dopis, který byl podle jejich tvrzení odeslán z tureckého velvyslanectví v Bernu do Ankary. V něm bylo několik organizátorů takových akcí obviněno z podpory muslimského duchovního Fethullaha Gülena.

Gülen žije v exilu ve Spojených státech a turecká vláda tvrdí, že byl osnovatelem loňského zmařeného pokusu části turecké armády o puč. Duchovní to rozhodně popřel a pokus o převrat odsoudil.

Podezření, že turecké zpravodajské služby se snaží ovlivňovat Turky žijící v zahraničí a sbírají informace o osobách kritizujících tureckou vládu, panuje i v Německu.