"V žádném případě nechceme nijak ovlivňovat nadcházející události, ale vyhrazujeme si právo jednat s představiteli všech politických sil ve Francii, stejně jako to činí naši evropští partneři i Spojené státy," citovaly Putina ruské tiskové agentury. Podle agentury AFP je neobvyklé, že ruský prezident kandidátku přijal tak těsně před volbami.

Předsedkyně Národní fronty během setkání podle svých slov hovořila mimo jiné o boji proti islamistickému terorismu a v ruské televize uvedla, že za tímto účelem je nezbytné účinně sdílet informace. "Je zajímavé probírat s vámi rozvíjení vztahů našich zemí a situaci v Evropě. Vím, že zastupujete evropské politické spektrum, jež se velmi rychle rozvíjí," poznamenal při schůzce Putin.

Podle agentury Reuters by setkání s ruským prezidentem mohlo Le Penové při francouzských prezidentských volbách pomoci. Agentura zároveň poznamenala, že zatímco popularita političky ve Francii stoupá, dosud se jí nedařilo získat jakoukoli podporu v zahraničí vyjma obdobných krajně pravicových stran.

Le Penovou do Moskvy pozval šéf zahraničního výboru Státní dumy (dolní komory parlamentu) Leonid Sluckij. Vůdkyně francouzské krajní pravice je v Rusku od roku 2011 již počtvrté, ale s ruským prezidentem se setkala poprvé. Podle svých slov Putina obdivuje. Le Penová patří k těm evropským politikům, kteří obhajují sblížení s Ruskem a schvalují ruskou anexi Krymu v roce 2014. V témže roce půjčila francouzské Národní frontě devět milionů eur ruská soukromá banka spojovaná se státní mocí. První kolo francouzských prezidentských voleb je plánováno na 23. dubna a průzkumy slibují Le Penové postup do rozhodujícího, druhého kola, které bude 7. května.