Ukrajinský prezident řekl, že proradná "vražda Denise Voroněnkova v centru Kyjeva je činem státního terorismu ze strany Ruska, jež musel Voroněnkov opustit kvůli politickému obviňování". Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova je toto nařčení "absurdní".

Policie zatím odmítá sdělit jméno atentátníka, kterého Voroněnkovův bodyguard střelil do hrudi a hlavy. Omezila se pouze na oznámení, že útočník byl držitelem ukrajinského pasu. O stavu tělesného ochránce, který byl údajně příslušníkem ukrajinské tajné služby, není nic známo.

Ukrajinský generální prokurátor Jurij Lucenko novinářům sdělil, že Voroněnkov byl zabit krátce před tím, než měl na vojenské prokuratuře vypovídat. Čeho se výpověď měla týkat, Lucenko neoznámil. Už dříve ruský exposlanec z vlastní iniciativy podával svědectví před ukrajinskými vyšetřovateli v kauze Viktora Janukovyče. Bývalý ukrajinský prezident, který byl sesazen v roce 2014 a žije v ruské emigraci, je v nepřítomnosti obviněn z velezrady a zneužívání moci.

Voroněnkov byl zabit, když mířil do hotelu na schůzku s bývalým ruským poslancem Iljou Ponomarjovem, který v roce 2014 jako jediný hlasoval proti anexi Krymu. Přišel o poslaneckou imunitu a v roce 2015 byl obviněn z podílu na finančním podvodu.

Podle Lucenka smrti jen náhodou unikla Voroněnkovova manželka, která prý původně měla dorazit do hotelu se svým mužem. Známá operní pěvkyně Marija Maksakovová, bývalá sólistka Velkého divadla v Moskvě, působila v Rusku jako poslankyně za ruskou vládní stranu Jednotné Rusko. Spolu s manželem rovněž zvolila ukrajinský exil.

Ruské ministerstvo zahraničí je "šokováno" obviněním, že za vraždou Voroněnkova stojí Moskva. Mluvčí ministerstva Marija Zacharovová prohlásila, že "reakce Kyjeva a světových médií udělala kříž nad nezaujatým a objektivním vyšetřením případu". Obviněním Ruska je prý Moskva šokována víc, než samou Voroněnkovovou vraždou.

Bývalý komunistický poslanec Voroněnkov emigroval na Ukrajinu a získal ukrajinské občanství z obavy před pronásledováním ruskou tajnou policií. V únoru kritizoval ruskou anexi Krymu a přirovnal poměry v Rusku k nacistickému Německu. Řekl také, že nejbližší spolupracovníci prezidenta Vladimira Putina s připojením Krymu k Ruské federaci nesouhlasili.

Ruská prokuratura bývalého poslance obvinila z podvodů. Podle Interfaxu může být vyšetřování Voroněnkova zastaveno, jedině až Moskva získá oficiální potvrzení zprávy o jeho smrti.