Centrum města bude rozděleno na dvě zóny, zelenou (okolí Kvirinálského paláce, sídla prezidenta) a modrou (okolí Kapitolu, vlastní centrum celé události). Obě zóny budou střeženy od pátku a během sobotního summitu budou uzavřeny (modrá od 00:30, zelená od 07:00) pro vozidla i pro chodce, a to do zhruba 15:00. Vpuštěni budou jen lidé s povolením. Na dvě desítky vstupních míst každé zóny budou střežit policejní hlídky.

V bezpečnostních zónách byl instalován kamerový systém. Do centra budou mít zákaz všechna vozidla určená k přepravě zboží, nad ním bude platit zákaz přeletu, uvedlo italské ministerstvo vnitra. Původně se plánovalo nasazení 3000 policistů, po útoku v Londýně ale bylo rozhodnuto, že jich bude o 2000 víc, informoval deník Il Messaggerro.

Zavřeny budou po celou sobotu i některé památky, například Forum Romanum, Koloseum, Palatin, takzvaná Císařská fóra či Kapitolská muzea. Po celou sobotu bude metro jen projíždět stanicemi Colosseo (Koloseum), Barberini a Spagna (Španělské schody).

V Itálii už nyní platí druhý stupeň bezpečnostních opatření, třetí by se vyhlásil v případě útoku.

Nahlášeno je na sobotu v Římě i několik demonstrací, na nichž policie očekává na 20.000 lidí. Chystá se manifestace odpůrců EU, ale i demonstrace na podporu evropské integrace. Nový šéf římské policie Guido Marini zakázal účastníkům všech sobotních manifestací nosit helmy, pokrývky hlavy a kukly, jež by zamezovaly identifikaci osob. Policie bude kontrolovat batohy a tašky.