Protiimigrační a protiislámská PVV je spolu s Lidovou stranou pro svobodu a demokracii (VVD) premiéra Marka Rutteho favoritem parlamentních voleb, které se v Nizozemsku budou konat 15. března.

"Voliči nás chtějí vidět," uvedla PVV. "Bezpečnostní riziko snížíme na minimum," stojí rovněž v prohlášení.

Wilders, který je pod stálou policejní ochranou od vraždy kritika islámu Thea van Gogha v roce 2006, minulý čtvrtek dočasně zrušil všechny předvolební akce. Reagoval tím na oznámení nizozemské tajné služby, že postavila mimo službu svého příslušníka, jenž byl součásti týmu, který se staral o Wildersovu bezpečnost.

Muž je podezřelý, že poskytoval utajené bezpečnostní informace kriminální organizaci. Podle nizozemského tisku šlo o "marockou zločineckou skupinu". O povaze uniklých dat rozvědka neinformovala. Marockého původu je údajně i suspendovaný člen tajné služby. List De Volkskrant o něm píše jako o Farisovi K. Podezřelý z vynášení informací byl tento muž údajně již v minulosti, kdy pracoval u policie v Utrechtu.

Wilders opakovaně kritizuje kriminalitu "marocké spodiny". Loni v prosinci shledal nizozemský soud Wilderse vinným z diskriminace a urážky Maročanů.

Wildersova PVV má šanci stát se po volbách nejsilnější stranou v nizozemském parlamentu. Naděje, že se Wildersovi podaří sestavit vládu, je ale podle analytiků mizivá.