"Všechny strany se dopouštěly válečných zločinů," uvádí se v dokumentu nezávislé vyšetřovací komise OSN. Její závěry vychází z výslechů 291 svědků a obětí, z forenzních důkazů a z analýzy satelitních snímků.

Zpráva mimo jiné poprvé označila konkrétního viníka bombardování humanitárního konvoje OSN a syrského Červeného půlměsíce, při němž 19. září západně od Halabu zemřelo 14 humanitárních pracovníků. Dříve komise OSN jen uváděla, že schopnost uskutečnit takový útok měly syrské vládní síly, ruská letadla a letadla koalice vedené USA.

Komise v nové zprávě rovněž označila za válečný zločin dohodu o evakuaci východního Halabu, který byl baštou povstalců. Dohoda podle komise nedávala civilistům možnost zůstat a zúčastněné strany se tak dopustily válečného zločinu nuceného vystěhování. Bombardování východní části města v posledních týdnech bojů navíc zabilo stovky lidí a vyřadilo z provozu nemocnice.

Ve zprávě komise OSN se také uvádí, že syrské helikoptéry shazovaly na Halab barely s chlorem během roku 2016 a způsobily tak stovkám lidem smrt či zranění. Syrský režim použití chemických zbraní popírá.

V bojích o Halab se válečných zločinů podle komise OSN dopouštěli i povstalci, kteří zbytečně a bezcílně bombardovali západní část města, ovládanou vládními vojsky. Zpráva konkrétně uvedla bombardování minibusu se studenty z 10. srpna, při němž zemřelo 13 lidí, či letecký útok na trh, který si 6. října vyžádal 12 obětí.

Komise OSN také obvinila povstalce, že bránili civilistům v útěku z města. Někdy je prý také používali jako lidské štíty.

Druhé největší syrské město Halab (Aleppo) ovládla celé vládní vojska loni před Vánoci. Byla tak ukončena čtyři roky trvající nadvláda povstalců nad některými částmi města. Vítězství je považováno za největší úspěch vládních sil v šestileté válce v Sýrii.