Od roku 2006, kdy se cena začala udělovat, ji dostali jen čtyři kandidáti: bývalý prezident Mosambiku Joaquim Chissano, někdejší prezident Botswany Festus Mogae, bývalý kapverdský prezident a premiér Pedro Pires a bývalý prezident Namibie Hifikepunye Pohamba.

Kandidáti musejí být demokraticky zvolení afričtí prezidenti nebo předsedové vlády, kteří opustili svůj post na konci funkčního období během předešlých tří let.

Ačkoliv potenciální kandidáti už v Africe nejsou tak vzácní jako před lety, najít vhodného kandidáta stále není úplně snadné. Přihlíží se také k tomu, jak ten který kandidát svou funkci vykonával. V Africe se řada lídrů dostala do funkce pučem nebo se udržuje u moci i ve vysokém věku, podotýká Reuters.

"Cílem té ceny je vzdát čest výbornému vedení, což je ve své podstatě docela vzácné," řekl předseda nadačního výboru a bývalý tanzanský premiér Salim Ahmed Salim.

Pět milionů dolarů má laureáta zabezpečit po zbytek života. Cena se mu postupně vyplácí po dobu deseti let, pak následuje důchod ve výši 200.000 dolarů (5,1 milionu Kč) za rok.

Prezident Konžské republiky Denis Sassou Nguesso a prezident Rwandy Paul Kagame si před nedávnem zajistili prodloužení funkčního období změnami v ústavě. Prezident Demokratické republiky Kongo Joseph Kabila odmítl odstoupit, přestože mu loni v prosinci vypršel mandát. Překvapivým kandidátem podle Reuters mohl být někdejší gambijský prezident Yahya Jammeh, který Gambii vládl 22 let a loni v prosinci přijal prohru v demokratických volbách. Vzápětí si to ale rozmyslel a funkci opustil až o měsíc později pod pohrůžkou vojenské intervence členů Hospodářského společenství západoafrických států (ECOWAS).