"Jsem rád, že jsem jako předseda vlády uspěl v tlaku na ministra dopravy," uvedl premiér v tiskovém prohlášení. Ťok navrhoval rozdělit z vládní rozpočtové rezervy 1,5 miliardy. Podle Sobotky by ale nebylo rozumné na začátku roku rozpustit téměř polovinu ze čtyřmiliardové rezervy. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu dodal, že na opravy silnic mohou letos kraje použít dalších deset miliard z evropských fondů.

Ťok rozhodnutí vlády respektuje. Snížení objemu peněz na opravy krajských silnic z vládní rezervy je ale podle něj škoda. Doplnil, že resort dopravy v posledních třech letech na opravy silnic druhých a třetích tříd uvolnil zhruba deset miliard korun.

Pro kraje je rozhodnutí vlády rozčarování a zklamání. "Všechny kraje se shodly, že by jako kompromis uvítaly, pokud by vláda na opravu silnic druhých a třetích tříd dala čtyři miliardy korun, z toho 1,5 miliardy z rozpočtové rezervy. Kompenzovala by tak výdaje krajů v souvislosti se zvýšením mezd řidičů autobusů," sdělila ČTK předsedkyně Rady Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO).

"I když je schválená půl miliarda lepší než nic, jsme hodně zklamaní z neplnění dřívějších slibů premiéra o spoluúčasti státu na financování vyšších mezd řidičů. Máme obavu, že se samosprávy stávají rukojmím státu a obětí předvolebních politických her ve stylu 'o nás bez nás'," doplnila Vildumetzová.

Rozdělení financí mezi regiony se stejně jako v minulých letech odvíjí od počtu kilometrů, které jednotlivé kraje spravují. Žádosti mohou kraje posílat okamžitě.

Původně vláda žádala, aby ministerstvo dopravy našlo pro mimořádnou dotaci krajům zhruba tři miliardy korun. Koncem ledna Ťok řekl, že z fondu dopravy je možné krajům přispět dvěma miliardami korun, následně částku o 500 milionů korun zvýšil. Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš potom oznámil, že z rozpočtové rezervy by mohlo být uvolněna dalších až 1,5 miliardy.

Koalice se zatím neshodla na finanční pomoci krajům se mzdami řidičů hromadné dopravy. Dopravní odbory daly kvůli mzdám řidičů autobusů vládě, krajům a zaměstnavatelům ultimátum. Do 15. března budou jednat, poté jsou připraveny vyhlásit stávku. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová ČTK řekla, že dohoda na dalším postupu vlády neexistuje.