Mezi letošní investice z městského rozpočtu patří rekonstrukce prostranství a pergol u třídy Československé armády, což bude celkem stát přes 20 milionů korun. Počítá se také s úpravami náměstí Jana Opletala a Edvarda Beneše, rekonstrukce a výstavby silnic, chodníků a parkovišť za 90 milionů korun a další.

Město také požádalo o dotaci na podzemní kontejnery, které chce ještě letos začít budovat hlavně centru města. Náklady pravděpodobně přesáhnou 30 milionů korun, z toho dotace zaplatí polovinu. "V září budeme vědět, jestli na to máme dotaci, nebo nemáme," řekl ČTK primátor Milan Volf (Volba pro Kladno). S postupným budováním kontejnerů město počítá i bez dotace.

Někteří opoziční zastupitelé mluví o vytváření investičního dluhu, protože hodnota investic klesla, a kritizují způsob rozdělování dotací města. Například na stavbu haly pro psí agility město přispěje pět milionů korun kynologickému klubu, ale nebude investovat do opravy kina Sokol, které patří kladenské organizaci Sokola, dokud nebude budova kina převedena do majetku města. "Se Sokolem jednáme," uvedl primátor.

Podle opozičního zastupitele Dana Jiránka (ODS) by město mělo 30 milionů korun, o které zvýšilo rozpočet městského divadla, použít spíše na školy a mateřské školy. Divadlo má letos hospodařit se 60 miliony korun. Více peněz by podle Jiránka také mělo jít na opravy silnic, které jsou po uplynulé zimě ve špatném stavu.

Kladno připravuje rozsáhlou rekonstrukci autobusového nádraží a pěší zóny v centru města. Práce možná začnou letos, záleží na dokončení projektu a soutěži o veřejné zakázky. Jde o projekty v hodnotě minimálně desítek milionů korun.

Město má dluh přibližně 500 milionů korun, ročně splácí kolem 50 milionů korun. Zadlužení vzniklo kvůli spoluúčasti na dotovaných projektech, město díky nim získalo dotace přes 700 milionů korun.