Zatím není jasné, jak na požadavek Ruska k zapojení Kurdů bude reagovat Damašek a jeho delegace v Ženevě. Rusko je kromě Íránu hlavní spojenec vlády v Damašku. Kurdové nebyli zapojeni do minulých kol rozhovorů mimo jiné kvůli tomu, že Turecko, které podporuje část opozičních skupin, Kurdy považuje za teroristy. Pro západní státy, které rovněž podporují některé oponenty Damašku, ale Kurdové patří k cenným spojencům v boji proti radikálům.

Člen opoziční vyjednávací komise (HNC) Muhammad Allúš řekl, že se dnes jeho delegace v Ženevě sejde se zástupci ruského ministerstva zahraničí. Opozice podle něj chce s Rusy jednat o "slibech, které Rusko nesplnilo".

Před nynějšími ženevskými rozhovory se z iniciativy Ruska, Íránu a Turecka konalo dvoukolové jednání v Astaně, kde se hovořilo především o upevnění příměří, jež platí v Sýrii od prosince. Ruský prezident Vladimir Putin dnes řekl, že astanské rozhovory přispěly k tomu, aby ženevská schůzka mohla začít. "Byl vytvořen mechanismus kontroly příměří, což je to nejdůležitější. To byl základ, který umožnil obnovu ženevských rozhovorů," řekl Putin.

Agentura Reuters s odvoláním na ruské zdroje oznámila, že z krymského Sevastopolu dnes vyplula fregata Admirál Grigorovič, která se připojí k ruským námořním silám působícím u syrského pobřeží. Fregata byla u Sýrie podle Reuters nasazena už loni v listopadu, kdy Rusko vyslalo k Sýrii letadlovou loď Admirál Kuzněcov. Letos v lednu ji stáhlo.

Syrská opozice opakovaně obvinila syrskou vládu z porušování příměří. Syrská svobodná armáda (FSA), která je koalicí několika opozičních skupin podporovaných Tureckem, oznámila, že se tyto skupiny střetly v neděli se syrskými vojáky u města Al-Báb v severní Sýrii. Město drželi radikálové z takzvaného Islámského státu (IS) a Turecko minulý týden uvedlo, že se jeho spojencům podařilo IS z města vytlačit.

Z jihu ke strategickému městu Al-Báb postupovala také syrská armáda. Podle prohlášení FSA se opozice a vojsko střetly jižně od Al-Bábu v neděli večer. Syrská armáda zatím zprávu nekomentovala.

Exilová organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) dnes oznámila, že syrské letectvo při útocích v noci na dnešek na severozápadě Sýrie zabilo 11 lidí, mezi nimiž bylo sedm civilistů. Bomby spadly na dvě čtyřpatrové budovy ve městě Aríha v provincii Idlib. Mezi mrtvými jsou tři děti, ale záchranáři v troskách stále pátrají po dalších mrtvých.