Cílem cvičení íránského námořnictva je nácvik boje proti terorismu a pirátství, řekl státním médiím admirál Habíbolláh Sajjárí. Manévrů se účastní vojenské lodě, ponorky a helikoptéry.

Napětí v americko-íránských vztazích vyvolal Trump, když jeho vláda začátkem února v reakci na íránský test balistické rakety uvalila sankce na 13 jednotlivců a 12 společností v Íránu. Trump v této souvislosti uvedl, že Írán dostal od USA kvůli raketové zkoušce oficiální výstrahu. Trump tehdy také na otázku, zda v reakci na íránský test zvažuje i vojenské možnosti, odpověděl, že "nic není vyloučeno".

Trump také minulý měsíc poškodil vztahy s Íránem, když ho zařadil mezi sedm zemí, jejichž státním příslušníkům dočasně zakázal vstup do USA s cílem snížit riziko vstupu teroristů. Na to Teherán reagoval zákazem vstupu pro americké občany do Íránu.

Íránský prezident Hasan Rúhání v projevu při oslavách výročí islámské revoluce z 10. února kritizoval údajné hrozby USA vůči jeho zemi a prohlásil, že Írán se nenechá zastrašit politikou "válečného štvaní".

Hormuzský průliv je široký pouze 39 kilometrů, ale proudí jím až 35 procent celosvětového objemu ropy dopravované po moři. Lodě musejí proplout buď ománskými, nebo íránskými vodami. Podle mezinárodní dohody jim má být umožněno bezpečné proplutí. Každý incident v tomto prostoru se zpravidla promítá do cen ropy na světových trzích.