Bokštefl je náměstkem na ministerstvu průmyslu od 10. února, předtím působil jako poradce ministra pro elektronické komunikace. "Počítám s tím, že pan Bokštefl nebude pokračovat v pozici politického náměstka," uvedl Sobotka. Premiérovi se nelíbilo, jak náměstek vystupoval na veřejnosti. Bokštefl v debatě se čtenáři serveru Aktuálně.cz řekl, že pokud lidé chtějí stejně výhodné mobilní tarify jako v Polsku, mají jet do Polska.

Sobotka Mládkovi vyčítal postup v otázce cen mobilních dat v Česku. Ministr však tvrdí, že záležitost je mimo jeho kompetenci, a míní, že premiér dal jen na rady svých marketingových poradců.

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek Sobotkův návrh na Mládkovo odvolání akceptoval.

Předseda hnutí STAN Petr Gazdík změnu ve vedení ministerstva uvítal. Nelíbí se mu ale, že Sobotka chce kandidáta na nového ministra navrhnout až po sjezdu ČSSD, který se uskuteční za dva týdny. "Potřebujeme schopného ministra průmyslu co nejdříve, ne až po sjezdu ČSSD," poznamenal Gazdík.

Sobotka chce v čele ministerstva průmyslu prosadit novelu zákona o elektronických komunikacích, kterou Mládek připravoval. Vláda by ji měla projednat v březnu. "Rád bych se sešel se zástupci parlamentních stran, abych zjistil, jak se jednotlivé strany staví k tomu, že bychom zákon předložili ve zrychleném režimu," poznamenal Sobotka. Doplnil, že poslední zákony chce kabinet do Parlamentu poslat právě v březnu.

Oproti závěrům dosavadního jednání ministerstva se šéfy Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) poslední verze návrhu novely zákona počítá s tím, že se pokuty pro mobilní operátory budou stanovovat jako určité procento z obratu firmy, řekl Sobotka.

Premiér, který plánuje ministerstvo příští týden navštívit, by rád také brzy vypsal výzvu pro čerpání z evropských fondů, která by se měla týkat projektů na pokrytí Česka vysokorychlostním internetem.