Syrští povstalci podporovaní mezinárodní koalicí v čele se Spojenými státy zahájili v listopadu rozsáhlou ofenzívu s cílem dobýt město Rakka, které hlavní baštou radikálů z takzvaného Islámského státu (IS) v Sýrii. V těchto dnech vstoupili na území provincie Dajr az-Zaur, v níž Rakka leží.

Mezinárodní koalice vedená Spojenými státy zahájila novou fázi ofenzivy s cílem osvobodit Rakku na počátku února. V Rakce před válkou žilo více než 300.000 lidí.

SDF, které o Votelově čtyřhodinové návštěvě v pátek informovaly, mají asi 25.000 členů a jejich hlavní složkou jsou kurdské milice YPG. Americký generál jim prý slíbil více podpory v boji, zejména dodávku těžké vojenské techniky.

Podle SDF také potvrdil závazek koalice chránit město Manbidž před tureckou invazí. O Manbidž přitom má Turecko eminentní zájem a požaduje, aby ho kurdské síly, které ho dobyly na IS, opustily. Ankara vede od své hranice spolu s fakticky podřízenými jinými povstaleckými silami ofenzívu především v oblasti města Al-Báb. Situace vyvolává velké napětí v americko-tureckých vztazích.

Pentagon Votelovu návštěvu zatím nekomentoval.