Finanční státní zastupitelství, které dosud vedlo předběžné vyšetřování případu, mělo tři možnosti: mohlo případ odložit, poslat Fillona rovnou před soud, nebo postoupit případ takzvanému vyšetřujícímu soudci, který případ znovu prověří. Finanční prokuratura se rozhodla pro třetí variantu a jmenovala hned tři vyšetřující soudce.

Nový stupeň vyšetřování úřady zatím vedou proti neznámému pachateli. Vyšetřující soudce má ale více pravomocí, může například nařídit odposlechy či uvalit na podezřelé domácí vězení. Na závěr své práce vyšetřující soudce případ buď odloží, nebo pošle k soudu.

Podle agentury Reuters ale není jasné, zda se podaří vyšetřování uzavřít do prezidentských voleb. Pokud by se to nestihlo a Fillon se případně stal prezidentem, musely by úřady vyšetřování pozastavit na pět let, tedy na dobu trvání mandátu hlavy státu.

Fillonovi právníci v reakci na dnešní rozhodnutí finanční prokuratury uvedli, že si jsou jistí, že úřady shledají konzervativního politika i jeho manželku nevinnými. Znovu také kritizovali úniky informací do médií, které jsou podle nich "nepřijatelné".

Skandál kolem Fillona propukl koncem ledna, kdy týdeník Le Canard enchaîné začal zveřejňovat informace, podle nichž Penelope Fillonová jako asistentka svého manžela a pak jeho kolegy v letech 1988 až 2013 od státu neoprávněně získala celkem 831.440 eur (22,5 milionu Kč). Fillon jako někdejší zákonodárce podle časopisu také odměnil své děti jako své asistenty. Dalších zhruba 100.000 eur (2,7 milionu Kč) dostala manželka za údajné psaní pro média.

Fillon tvrdí, že choť pro něj odváděla skutečnou práci, a pochybení odmítá. Kauzu označil za spiknutí levicových sil a odmítl se své kandidatury vzdát. Skandál ale výrazně ovlivnil průběh kampaně před prezidentskými volbami. Fillon, který byl do vypuknutí aféry favoritem, ztratil podporu voličů a v posledních anketách ho předstihl nezávislý kandidát Emmanuel Macron.

Podle dnešního průzkumu agentury Ifop by z dubnového prvního kola postoupili Macron (23,5 procenta) a kandidátka krajní pravice Marine Le Penová (26 procent). Fillon by skončil na třetím místě s 20,5 procenty hlasů. V květnovém druhém a rozhodujícím kole prezidentských voleb by pak podle Ifop vyhrál centrista Macron s 61,5 procenta před předsedkyní Národní fronty (FN) Le Penovou (38,5 procenta hlasů).