Ve městě Stoke-on-Trent v centrální Británii zvítězil labourista Gareth Snell ziskem 7853 hlasů. Předseda protievropské a protiimigrační Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Paul Nuttall získal podporu jen 5233 voličů. Výsledek je překvapující, protože ve Stoke-on-Trentu bylo v loňském referendu o vystoupení Británie z Evropské unie 70 procent hlasujících, což bylo nejvíc ze 30 největších britských měst.

Europoslanec Nuttall nahradil loni v listopadu v čele strany charismatického Nigela Farage. Ten odstoupil v červenci poté, co dosáhl svého dlouholetého cíle, tedy odhlasování odchodu Británie z EU. Pro brexit se Britové vyjádřili v referendu v červnu 2016. Výsledek čtvrtečních doplňkových voleb ve městě Stoke-on-Trent je podle Reuters ranou pro UKIP, protože zpochybňuje schopnost této nacionalistické strany pracovat s lidmi v terénu a působit v parlamentu.

Analytici považují oba výsledky za doklad upevňování vlivu premiérky Mayové a za souhlas s její politikou po odhlasování brexitu. Mayová chce prosadit takzvaný tvrdý brexit - úplné oddělení od EU - což podle odborníků pomáhá ztlumit vliv pravicových populistů, přičemž se to neděje na úkor odklonu konzervativních voličů k labouristům.

"Ten výsledek je pro nás tragédie. Jsme na cestě k historické, katastrofální porážce," řekl dnes labouristický poslanec John Woodcock. Mnoho jeho kolegů se domnívá, že Corbynova politika vede labouristy k porážce ve volbách v roce 2020. Corbyn se dnes dal slyšet, že kvůli výsledku v Copelandu rozhodně neodstoupí.