Hončarenko je zástupcem šéfa poslaneckého klubu vládní strany Blok Petra Porošenka. Jeho únos podle prokurátora zosnoval místní politik a podnikatel, který chtěl "poslanci způsobit těžkou újmu na zdraví: polít mu tvář kyselinou, oslepit jej a zlámat kolenní čéšky". Agenti tajné služby SBU jej zatkli i se dvěma společníky dříve, než své plány uskutečnili.

Motivem podle prokurátora byla nejspíš pomsta za syna, který zahynul spolu s dalšími proruskými aktivisty při požáru v oděském Domě odborů 2 květnu 2014. Požár propukl po střetech proruských bojůvek s ukrajinskými radikálními nacionalisty. O život přišlo 48 lidí, převážně proruských aktivistů. Tragédii se dodnes nepodařilo objasnit a viníky potrestat.

Šestatřicetiletý Hončarenko byl před téměř dvěma lety zadržen v Moskvě a vyslýchán v souvislosti s údajným podílem na žhářském útoku v Oděse z května 2014. Po několikahodinovém výslechu byl propuštěn a mohl se vrátit do vlasti.

Agentura TASS připomněla, že Hončarenko, syn bývalého starosty Oděsy, býval v tomto přístavním městě na jihu Ukrajiny šéfem oblastní organizace Strany regionů svrženého proruského prezidenta Viktora Janukovyče.