Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) uvedl, že bývalí vojáci by si navrhovanou kompenzaci nesporně zasloužili. Pokládá však za nepřijatelné, že by navrhovaný příspěvek k důchodu nebyl přiznán podobně postiženým policistům, učitelům, úředníkům. "Bylo jejich postižení menší či žádné?" dotázal se ministr.

Stropnický přislíbil, že by podpořil odškodnění všech postižených politickou zvůlí. Podle zastánců předlohy z ČSSD to mohl navrhnout, stejně jako další vládní i opoziční oponenti.

Poslanecký návrh měl perzekvovaným vojákům a zaměstnancům ministerstva obrany zajistit měsíční příspěvek 1500 korun k důchodu. Nárok na něj by měli lidé, kteří získali osvědčení o mimosoudní rehabilitaci. Vdovy a vdovci po těchto vojácích by měli mít nárok na příspěvek v poloviční výši.

Iniciátor poslanecké předlohy Antonín Seďa (ČSSD) upozornil na to, že příspěvek by se s ohledem na dlouhé projednávání návrhu týkal už jen necelé poloviny z původně odhadovaného počtu 2000 lidí. Jejich průměrný věk převyšuje 80 let, dodal poslanec. Snížila by se tím i částka určená na odškodnění, která byla původně stanovena na zhruba 42,8 milionu korun ročně.

"Je to takový signál, myslím si, pro mladší generaci, že vlastně nechceme řešit morální satisfakci těch, kteří - a podle mě jako hrdinové - se postavili proti okupaci zejména v roce 1968 zahraničními vojsky. A z tohoto pohledu mě to mrzí obzvlášť," řekl Seďa ČTK. Poslanci, kteří poukazovali na to, že se z poškozených vyjímala jen jedna skupina, měli podle něj šanci předložit buď svůj návrh nebo pozměňovací návrh. "Takže já si spíš myslím, že si ti vystupující dělali alibi, proč pro to nechtěli hlasovat a proč ten zákon nepodpořili," dodal.

Obdobnou úpravu prosazovala ČSSD neúspěšně před devíti lety. Ani pozdější návrh poslanců ODS a ČSSD o kompenzační příspěvek pro všechny, kdo byli z politických důvodů vyhozeni z práce, Sněmovna neschválila. Nárok na příspěvek k důchodu mají nyní pozůstalí po obětech komunistického režimu nebo ti, kdo byli nejméně rok vězněni.