Portál Mail Online dnes připomněl, že z Guantánama, kde USA zadržují podezřelé z terorismu, se al-Harith dostal díky přímluvě Blairovy vlády, která prohlašovala, že muž nepředstavuje bezpečnostní hrozbu. Nyní ale IS zveřejnil jeho fotografii, jak před útokem na základnu iráckých vojáků u Mosulu sedí v autě naloženém výbušninami. Při útoku, kterého se zúčastnilo několik sebevražedných atentátníků, zahynul neupřesněný počet iráckých vojáků.

"Je to on, poznávám ho podle úsměvu," prohlásil a-Harithův bratr Leon Jameson.

Jamal al-Harith, kterému bylo 50 let, přijal muslimské jméno po přijetí islámu v roce 1994, do té doby se jmenoval Ronald Fiddler. V roce 2001 ho zadržely americké jednotky v Afghánistánu a jako možného nebezpečného teroristu ho internovaly na Guantánamu. Al-Harith opakovaně tvrdil, že je nevinný a že byl rukojmím radikálního hnutí Taliban.

Po propuštění obvinil britskou tajnou službu MI6, že na jeho věznění, které označil za nespravedlivé, spolupracovala s Američany. Jako odškodnění pak získal milion liber. Poslední zhruba tři roky bojoval v řadách IS, kde používal válečné jméno Abu Zakariya al-Britani.

Informace o tom, že někdejší vězeň na Guantánamu se odpálil v Iráku, pobouřila britskou veřejnost i média. Tajné služby i úřady nyní čelí kritice za to, že radikálovi umožnily připojit se k IS, ačkoli věděly o jeho sporné minulosti.