Generálmajor Ahmad Sajf Jafaí zemřel spolu s několika dalšími vojáky poté, co raketa vypálená šíitskými povstalci zasáhla armádní tábor u města Muchá. Tento důležitý přístav na jihovýchodě země dobyla vládní vojska s podporou mezinárodní koalice začátkem února, předtím byl v rukou povstalců od března 2015.

Dobytí města Muchá na pobřeží Rudého moře otevřelo cestu k postupu na hlavní jemenský přístav Hudajdá, který leží asi 185 kilometrů severně od Muchá a který je také hlavním přístavem pro dovoz potravin do této země s 26 miliony obyvatel.

Konflikt mezi jemenskou vládou prezidenta Abdar Mansúra Hádího a menšinovými šíity trvá od roku 2014 a dosud si vyžádal na 10.000 obětí. Vládní jednotky mají nyní pod kontrolou zhruba 70 procent území na jihu a východě země, povstalci ovládají severozápad včetně metropole Saná. Dočasný sídlem vládních úřadů je proto nyní Aden.

Mezinárodní koalice v čele se Saúdskou Arábií pomáhá vládním jednotkám od jara 2015, šíitské povstalce podporuje Írán. Chaosu, který je výsledkem občanského konfliktu, využívá teroristická síť Al-Káida. Její bojovníci útočí hlavně na vládní jednotky a snaží se dobývat území na jihu země.