Bližší detaily k zadrženým zatím nejsou známé. Regionální deník La Montagne uvedl, že v bytě muže zadrženého ve městě Clermont-Ferrand zasahovali i pyrotechnici. Podle agentury AP v bytě našli cvičný granát, který nebyl schopen výbuchu.

Francie se v uplynulých letech stala několikrát cílem teroristů, kteří se nejčastěji hlásili k radikální blízkovýchodní organizaci Islámský stát (IS). Nejtragičtějším byl útok z předloňského listopadu, při kterém teroristé v Paříži zabili 130 lidí. V jihofrancouzském Nice atentátník loni najel kamionem do davu lidí na promenádě a 86 jich zabil.

Od teroristického útoku v hlavním městě ve Francii platí výjimečný stav. Policisté od té doby odhalili několik radikálů, kteří údajně plánovali další teroristické útoky. Na počátku února policisté zadrželi ve městě Montpellier tři muže a šestnáctiletou dívku, kteří podle ministra vnitra Bruna Le Rouxe plánovali atentát na francouzské půdě. Krátce předtím napadl Egypťan mačetou vojenskou hlídku u muzea Louvre v Paříži.