Pozůstatky chránili ještě dnes ráno příslušníci malajsijských zvláštních jednotek. Ty pak v průběhu dne vystřídali pracovníci soukromé bezpečnostní agentury. Kim Čong-namův syn měl přiletět z Macaa již v pondělí večer, ale AFP nebyla s to jeho příjezd potvrdit. Úřady se k jeho přítomnosti na malajsijském území zatím odmítají vyjadřovat.

Kim Čong-namova násilná smrt vyvolala napětí v diplomatických vztazích mezi Malajsií a KLDR. Severokorejský velvyslanec požadoval vydání těla a obvinil úřady z politických hrátek.

Kim Čong-nam byl s největší pravděpodobností otráven jakousi jedovatou látkou, která mu byla nastříkána do obličeje, když v Kuala Lumpuru čekal na svůj let zpět do Macaa, kde dlouhodobě žil. Jižní Korea z atentátu obvinila severokorejské agenty.

Malajsijské úřady nařídily již druhou pitvu poté, co ta první nepřinesla jasné výsledky. V souvislosti s případem zadržela již čtyř lidí.

Hlavním, byť ne přímým podezřelým je zadržený severokorejský občan Ri Čong-čchol, který žije v Malajsii již déle než tři roky. Přitom nikdy nepracoval ani nepobíral plat ve firmě, která je zapsaná do jeho malajsijského pracovního povolení. Ze spáchání vraždy je podezřelá jedna za zadržených žen.

Kim Čong-nam byl bratrem současného severokorejského vůdce Kim Čong-una a zároveň nejstarším synem bývalého vůdce Kim Čong-ila, za jehož nástupce byl několik let považován. Kim Čong-il ho zplodil se svou druhou ženou Song Hje-rim, která zemřela v roce 2002. Matkou Kim Čong-una byla bývalá tanečnice Ko Jong-hui, čtvrtá partnerka Kim Čong-ila, která zemřela v roce 2004.

Kim Čong-nam, který měl pověst playboye, hráče v kasinech a povaleče, byl dlouhodobě pro severokorejskou vládu trnem v oku. V roce 2001 byl zadržen při pokusu vstoupit na území Japonska s falešným pasem, přičemž tvrdil, že chce navštívit tokijský Disneyland. Veřejně také kritizoval svého bratra Kim Čong-una a prohlašoval, že stávající stalinistický režim v jeho vlasti již dlouho nevydrží.